MEE op weg

Veel mensen met een beperking reizen al vanaf jonge leeftijd met het ‘speciaal’ vervoer naar school, een vrijetijdsbesteding of andere voorzieningen. Reizen met het ‘busje’ of met de taxi is comfortabel en praktisch, maar zelfstandig meedoen in het verkeer vergroot de zelfredzaamheid en zorgt voor nieuwe ontmoetingen. MEE is van mening dat meer mensen met een beperking zelfstandig kunnen reizen van A naar B, met het openbaar vervoer, lopend of op de fiets.

Het project ‘MEE op Weg’ wil de automatische gedachte voor en inzet van speciaal vervoer voor mensen met een beperking doorbreken. Want, meedoen in het verkeer is meedoen in de maatschappij.

Hoe werkt het?

Deelnemers die zelfstandig willen leren reizen, krijgen ondersteuning van mensen uit het sociaal netwerk of vrijwilligers, de zogenoemde maatjes. Als koppel oefenen ze het traject. Ook het netwerk van de deelnemer (gezin, school, hulpverlening en sportvereniging bijvoorbeeld) wordt zoveel mogelijk bij het traject betrokken.

Om de deelnemer te stimuleren zelf de zoektocht aan te gaan, stelt het maatje zich gelijkwaardig en bewust terughoudend op. De deelnemer houdt de regie; hij bepaalt welke route hij wil oefenen en welke vaardigheden hij wil ontwikkelen. Daarbij kan worden gedacht aan de wandeling van huis naar het werk, de fietstocht naar de supermarkt of de complete busreis van de sportclub naar huis. Ook oefenen ze met onder andere verkeersborden en –lichten, met in- en uitstappen in bus of trein of met betalen in het openbaar vervoer.

Met creatieve oplossingen wordt de stap naar zelfstandig reizen verkleind. De ondersteuning sluit aan bij de wens van de deelnemer. De een vindt het prettig om met schema’s, foto’s, filmpjes of pictogrammen te werken, de ander wil het avontuur eerst ervaren.

Kijk hier voor veelgestelde vragen over MEE op weg.

Ga jij mee op avontuur? Leer zelfstandig reizen!

In het gewone verkeer meedoen, is meedoen in de samenleving. Je ontmoet andere mensen in het verkeer. Je leert je omgeving kennen door zelfstandig te leren reizen. In het gewone verkeer bepaal jij naast wie je wilt zitten of fietsen.

Dit avontuur start je niet alleen. Samen met jou, je ‘maatje’, belangrijke mensen uit je omgeving, een consulent van MEE en/of andere betrokkenen zoals je ouders wordt een leuk avonturenplan opgesteld. Jij bepaalt de route die je wilt oefenen, hoe je wilt oefenen en wanneer. Dit kan lopend zijn of met de fiets, bus of trein. Samen met je maatje ga je vervolgens op pad.

 

Durf jij de uitdaging aan?

Wil jij graag proberen om ook zelfstandig te reizen? Neem dan contact op met de MEE-organisatie in jouw regio.